rajčatový protlak, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz

rajčatový protlak

Množství:
X

Energie: 637,93 kJ
Kalorie: 152,46 kcal
Jednotka: 1x kus (140 g)
Kategorie: Přísady a ochucovadla
Bílkoviny: 3,431 g
Sacharidy: 33,188 g
   Z toho cukry: -
Tuky: 0,700 g
   Z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
   Transmastné kyseliny: 0 g
   Cholesterol: -
Vláknina: 3,64 g
Sodík: -
Vápník: 65,673 mg
GI: -

Obsah potraviny:

Rajčatový protlak se vyrábí z vyzrálých rajčat. Ty jsou zbavena semínek a slupky, propasírují se zredukuje se v nich obsah vody a zakonzervují se. Tuků obsahuje jen minimum, sacharidy se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Rajče má jednu z nejmenších výživových hodnot. Obsahuje vitamín C. Dále najdeme v rajčeti vitamíny B1, B2, B6, niacin a kyselinu listová i provitamín A, antioxidanty. Z minerálů se nejvíce vyskytuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko. Lykopeny a karotenoidy rajčat chrání ochranné membrány tělesných buněk.

Vliv na zdraví:

Rajčata jsou léčivem na zánět močových cest, čistí ledviny, pomáhají při bolestivém močení a nezhoubném zvětšení prostaty. Snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze. Detoxikují tělo, mají příznivé účinky na trávení včetně zácpy, zvyšují imunitu. Jsou výborným antioxidantem a snižují riziko vzniku rakoviny. Rajčata by měli vynechat z jídelníčku lidé trpící dnou a artritidou. Obsažené látky, mohou podporovat usazování kyseliny močové v kloubech.

Praktické rady:

Rajčatový protlak se nejvíce používá k přípravě pokrmů, zejména omáček (rajské omáčka, na špagety,...), do polévek atd.