vejce vařené bílek, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz

vejce vařené bílek

Množství:
X

Energie: 70,99 kJ
Kalorie: 16,97 kcal
Jednotka: 1x 34g
Kategorie: Vejce
Bílkoviny: 3,604 g
Sacharidy: 0,204 g
   Z toho cukry: -
Tuky: 0,068 g
   Z toho nasycené mastné kyseliny: -
   Transmastné kyseliny: -
   Cholesterol: -
Vláknina: 0,102 g
Sodík: -
Vápník: -
GI: -

Obsah potraviny:

Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B,A E, a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a má nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit.

Vliv na zdraví:

Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin , snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů.

Praktické rady:

Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá, s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5–18oC. Uvařené vajíčko vydrží v chladničce asi 10 dní. Pokud byla ale při vaření nebo v průběhu skladování narušena skořápka, je lépe takové vejce ihned spotřebovat. Nezapomínejte do svého jídelníčku občas zařazovat celá vejce – i vaječné žloutky mají své místo v pestrém a vyváženém jídelníčku!